Hoogbegaafd en …

Ben je hoogbegaafd en heb je moeite met lezen, rekenen of je aandacht erbij houden? Dyslexie, dyscalculie, AD(H)D komt óók voor bij hoogbegaafden.

Dan ben je dubbel bijzonder! Mooi neurodivergent!

Door mijn ervaring èn mijn holistische manier van kijken naar het brein is mijn aanpak met behulp van de Davis® methode bij uitstek geschikt voor hoogbegaafden.

Bij hoogbegaafden wordt de dyslexie of dyscalculie vaak gemist omdat ze zo goed kunnen compenseren door en met hun intelligentie. De frustratie is er echter niet minder om! 

Juist hoogbegaafde kinderen met dyslexie ervaren zo sterk dat ze wel willen, ze willen weten wat er staat, maar dat het ze niet lukt de tekst te lezen of de som op te lossen. Of heel moeizaam. Of veel minder soepel dan je zou verwachten op basis van hun intelligentie. 

Dit levert heel veel pijn en verdriet en frustratie op. De ‘reguliere’ hulp die bijvoorbeeld vanuit het dyslexie-protocol wordt geboden helpt doorgaans niet, omdat er geen rekening wordt gehouden met de talenten van hoogbegaafde dyslecten: creativiteit en beelddenken. Ditzelfde probleem geldt voor kinderen met dyscalculie. 

Herkenbaar? Voor jou of je kind?

  • Heb je moeite je aandacht erbij te houden?
  • Vind je het lastig je werk te organiseren en te beginnen?
  • Heb je moeite met op tijd komen?
  • Heb je moeite met leren klokkijken?
  • Loop je op de middelbare school aan tegen al die teksten die je moet lezen en duurt het allemaal zo lang?
  • Heb je problemen met je spelling voor het Nederlands of je vreemde talen?
  • Heb je moeite simpele woordjes in vreemde talen te onthouden?
  • Scoor je een c op je CITO voor taal of rekenen op de basisschool en vind je docent dit goed genoeg maar voel jij je dom, gefrustreerd, of onzeker hierdoor?
  • Heb je moeite met het verschil tussen de waarde van 72 en 27?

Hoogbegaafde volwassenen (en kinderen) krijgen vaak onterecht het etiket ADD of ADHD van de omgeving omdat ze onrustig zijn op het werk of in de klas. Dit komt omdat ze zich vervelen! Het tempo ligt gewoon te laag. Ze kunnen hun aandacht er niet bij houden. En daardoor gaan ze informatie missen.

De combinatie hoogbegaafd en AD(H)D of dyslexie of dyscalculie komt wel degelijk voor. In dat geval kan ik je met een Davis counseling heel goed helpen.

Ik heb veel ervaring met hoogbegaafdheid in combinatie met dyslexie, dyscalculie, en/ of AD(H)D.  Ik weet dat en hoe ik je kan helpen hier minder last van te hebben.

Zou je dat willen? 

Je bent van harte welkom om kennis te maken en samen te onderzoeken hoe ik je hiermee kan helpen.
Bel me gerust!

Ellen van Doorn
Davis counselor en life coach
+31 6 28724263
Adres
Noordland 5
2548 WB  Den Haag