Davis® Methode

Algemene informatie

Met de Davis® methode leer je gebruik te maken van jouw manier van denken en leren. Je leert jouw talenten in te zetten om zo je lees-, reken-, en/of concentratieprobleem aan te pakken. Jij gebruikt je hersenen op een andere manier dan iemand die geen last heeft van dyslexie, dyscalculie of AD(H)D. Deze andere manier van denken heeft veel voordelen (creativiteit, snel situaties overzien bijvoorbeeld) maar kan ook leer- en concentratieproblemen opleveren. 

Op het werk en op school worden de talenten van anders denkende breinen (neuro divergente breinen) niet gezien. Laat staan dat ze weten wat jij als neurodivergent nodig hebt om goed te kunnen functioneren en presteren. 

Bij de Davis methode krijg je technieken aangereikt om de verwarring bij jezelf weg te nemen die je als beelddenker in een woorddenkende leeromgeving hebt opgelopen. Je leert ook om je verwarring te herkennen. Wat helemaal niet zo gemakkelijk is, juist omdat je er op zo’n moment middenin zit. Maar als je weet hoe het werkt is het eigenlijk heel simpel. Zo komt er rust in je brein en gaan de beide hersenhelften veel beter samenwerken. Dat is essentieel. Daarnaast ga je je beelddenkersaanleg inzetten bij lezen, schrijven, spellen, rekenen, enzovoort.

De Davis methode richt zich op het behandelen van de kern van het leerprobleem, dit geldt bij zowel dyslexie, dyscalculie als bij AD(H)D trajecten. Je leert dus geen trucjes, geen taal- of rekenregels, maar je krijgt technieken aangeboden die je overal kunt toepassen. Zowel bij ‘schoolse’ vaardigheden als bijvoorbeeld sport of werk. 

Je leert technieken om de verschillende delen van je hersenen beter te laten samenwerken. Hierdoor krijg je er als het ware een talent bij! Je leert te kiezen en zo je talenten beter in te zetten. Dit maakt dat wat je leert tijdens een Davis counseling geen trucje is maar een levenslange vaardigheid die je altijd kunt inzetten op momenten dat jij dat wilt.

De Davis methode is geschikt voor iedereen (volwassenen en kinderen) met een lees-, leer-, reken- of aandachtsprobleem.

De Davis® instrumenten die je leert zijn 

  • oriënteren: hierdoor creëer je rust in je hoofd en kun je beter focussen
  • loslaten: door ontspanning gaat focussen makkelijker
  • energie reguleren: je leert je energieniveau aan te passen aan de situatie of wat je wilt gaan doen.

Achtergrond

De Davis® methode is ontwikkeld door Ron Davis, zelf ernstig dyslectisch. Door verschillende dingen te proberen is hij er achter gekomen dat hij niet kon beeldhouwen en schrijven vlak na elkaar. Bij het beeldhouwen kon hij heel goed in gedachten het beeld zoals het moest worden zien, hij kon er als het ware in gedachten omheen lopen.

Ron had zoveel last van zijn dyslexie dat hij pas op zijn 38e leerde lezen. Hij ontdekte toen hoe hij zijn vermogen om iets in gedachten van meerdere kanten te bekijken (met zijn ‘Davis instrumenten’) kon uitschakelen. Dit was dè stap naar leren lezen. Het parkeren van zijn vermogen iets van alle kanten te bekijken noemen we ‘oriënteren’. Dit ‘oriënteren’ helpt je om je te focussen, te concentreren. Dit is het startpunt van de counseling geworden. Als je georiënteerd bent, zie je wat er is, hoor je wat er is en ben je in het hier en nu aanwezig.

Praktische informatie

De counseling zelf

Elke counseling begint met vaststellen wat jij of je kind wil leren. Waar heb je last van en wat wil je aanpakken. Dit bepaalt hoelang we samen gaan werken. Een dyslexie counseling duurt gemiddeld 30 uur, een dyscalculie en/of AD(H)D counseling wat langer. Altijd maken we gebruik van jouw creativiteit en mogelijkheden. Jij bepaalt het tempo en de inhoud, ik ondersteun dit proces met mijn programma. Zo heb je altijd maatwerk en is elke counseling uniek. 

Als we eenmaal weten waar we aan gaan werken beginnen we met het aanleren van de drie Davis instrumenten: loslaten en oriënteren, en daarna de energiemeter. Dit is de basis van elke counseling. 

Tijdens een dyslexie counseling beginnen we daarna met de verwarring die op de letters zit op te sporen en op te heffen, zowel bij het hoofdletter als bij het kleine letter alfabet. Daarna kunnen we de stap zetten naar het creëren van beelden bij woorden waarbij nog geen beeld is en die je niet kunt ‘zien’ in de tekst. Je creëert je eigen beelden. En alles wat je zelf maakt is van jou en blijf je onthouden. Dit principe kun je toepassen op elk woord waarbij jij dat nodig hebt. Zowel in het Nederlands als in een vreemde taal. We ronden de counseling af zodra we allebei het gevoel hebben dat jij zonder mijn hulp verder kunt, je neemt zelf je verantwoordelijkheid en je leven weer in je eigen hand. 

Een dyscalculie counseling maakt ook gebruik van de drie Davis instrumenten en het kleine letter alfabet. Zoals iemand met dyslexie verwarring heeft op letters kan dit bij iemand met dyscalculie op rekensymbolen zitten, die verwarring pakken we aan. De verwarring zorgt dat iemand snel afgeleid is en daardoor informatie niet mee krijgt. Dit laatste gebeurt al op jonge leeftijd waardoor bepaalde levenslessen (ofwel concepten) gemist kunnen worden, zoals bij voorbeeld volgorde. Wat is volgorde en waarom is het belangrijk? Ook bij het rekenen is de volgorde van bewerkingen bepalend voor de uitkomst van de som. Tijdens de counseling bieden we de concepten aan en leggen daarmee de basis voor het rekenen. Daarna kunnen we aan de slag met specifieke rekenoefeningen. Deze oefeningen helpen oa bij het ontwikkelen van een gevoel bij de waarde en betekenis van verschillende getallen, of bij het leren klokkijken en tijd inschatten.

Een counseling gericht op hulp bij AD(H)D heeft dezelfde basis als de dyscalculie counseling: de Davis instrumenten en de concepten. In plaats van de rekenoefeningen gaan we nu de concepten verbinden met vragen uit je leven, dingen waar jij/ je kind met je AD(H)D tegenaan loopt. Dit geeft grip op je leven, je hebt veel minder het gevoel dat het leven je overkomt. De gekozen oplossingen zijn oplossingen die uit jou komen. Jij gaat andere keuzes maken in je gedrag waardoor je ook een ander resultaat gaat krijgen.

Je neemt de regie over je leven weer in eigen hand!

Ellen van Doorn
Davis counselor en life coach
+31 6 28724263
Adres
Noordland 5
2548 WB  Den Haag